Guide adapters

USB-A

USB Typ A är den mest förekommande USB-kontakten. Denna platta, rektangulära kontakt finns ofta på datorer, laddare och många kablar. USB-A används för att ansluta enheter som tangentbord, möss och externa hårddiskar till värdapparater. Kontakten hålls på plats genom friktion och är hållbar nog för kontinuerlig anslutning, men ändå enkel att koppla ur och ansluta igen. USB-A kontakter finns också i mikrovarianter för mindre enheter.

USB-B

USB Typ B används traditionellt för skrivarkablar, men har med tiden blivit vanligare för andra enheter som mobilskrivare och externa hårddiskar. Den fyrkantiga kontakten finns i varianter som USB Micro-B, USB Mini-B (5-stifts) och USB Mini-B (4-stifts). Med tillkomsten av trådlös utskrift har användningen av USB Typ B minskat något, men den förblir en viktig kontakt för många äldre enheter.

USB Micro-B

Micro USB är en mindre version av USB gränssnittet, utvecklad för att ansluta kompakta och mobila enheter som smartphones, MP3 spelare, GPS-enheter och digitalkameror. Micro USB kontakter finns i tre former: Micro A, Micro B och Micro USB 3. Micro USB 3 liknar Micro B men har en extra stiftgrupp för att möjliggöra högre överföringshastigheter.

USB Mini-B

Mini USB introducerades med USB 2.0 och används för mindre enheter som digitalkameror och äldre smartphones. Trots att de är mindre än standard USB kontakter erbjuder Mini-USB liknande prestanda och är plug-and-play-kompatibla.

USB-C

USB Typ C är den senaste USB kontakten, utformad för att ersätta äldre USB kontakter. Den har ett vändbart, symmetriskt gränssnitt och är både tunnare och mer mångsidig. USB-C stödjer snabbare dataöverföringar och kan hantera högre effekter för att ladda enheter snabbare. Dess universella design gör att den kan användas för en mängd olika enheter, vilket minskar behovet av flera kabeltyper.

HDMI-A

HDMI står för High-Definition Multimedia Interface och används för att överföra ljud- och videodata i en enda kabel. HDMI-A är den ursprungliga kontakten och används i enheter som TV-apparater, ljudmottagare, DVD- och Blu-ray-spelare och spelkonsoler. Kontakten är 13,9 mm × 4,45 mm och erbjuder högkvalitativ signalöverföring.

HDMI-D Micro

HDMI D Micro är en mindre HDMI kontakt som används för att ansluta små, bärbara enheter som GoPro kameror och smartphones. Denna kontakt erbjuder HDMI Ethernet Channel teknologi, som kombinerar video, ljud och dataströmmar i en enda kabel. HDMI D Micro mäter 6,4 mm x 2,8 mm.

HDMI-C Mini

HDMI C-Mini används ofta i handhållna enheter som DSLR kameror och videokameror. Denna typ C kontakt är kompatibel med HDMI 1.4-specifikationen och är betydligt mindre än standard HDMI Type A kontakten, men har samma 19-stiftskonfiguration. HDMI C-Mini mäter 10,42 mm x 2,42 mm.

Lightning

Lightning är en 8-polig kontakt utvecklad av Apple för att ersätta den äldre 30-pins dockkontakten. Lightning kontakten kan sättas in åt båda hållen och används för att ansluta Apple-enheter som iPhones och iPads till laddare och andra tillbehör. Lightning kan konverteras med adaptrar för att stödja andra gränssnitt som USB, HDMI och SD-kort.

DisplayPort

DisplayPort, eller DP, är ett digitalt ljud och videogränssnitt skapat av VESA. Det finns i standard och Mini DisplayPort varianter. DisplayPort erbjuder hög bandbredd och kan hantera högre uppdateringsfrekvenser än HDMI, vilket gör det idealiskt för högupplösta skärmar och professionella tillämpningar. DisplayPort kablar kan enkelt konverteras till HDMI med hjälp av adaptrar.

DVI

DVI (Digital Visual Interface) är ett videogränssnitt som används för att överföra digitalt videoinnehåll till skärmar och projektorer. DVI finns i tre varianter: DVI-A (endast analog), DVI-D (endast digitalt) och DVI-I (både digitalt och analogt). Trots att HDMI har blivit vanligare, används DVI fortfarande för många datorskärmar och vissa TV-apparater.

VGA

VGA (Video Graphics Array) är en äldre standard för anslutning av videoenheter som bildskärmar och projektorer. VGA-kablar har 15-poliga kontakter och används fortfarande idag, även om de snabbt ersätts av nyare gränssnitt som DVI och HDMI. VGA överför endast videosignaler och används ofta med äldre utrustning.

FireWire

FireWire är en plug-and-play anslutning som automatiskt upptäcker anslutna enheter och tilldelar dem en adress. FireWire enheter är hot-pluggable, vilket innebär att de kan anslutas och kopplas bort medan datorn är på. FireWire används ofta för att ansluta externa hårddiskar, videokameror och andra höghastighetsenheter.

SATA

SATA (Serial ATA) används för att ansluta lagringsenheter som hårddiskar och SSD

till moderkortet. SATA har ersatt äldre PATA gränssnitt och erbjuder snabbare dataöverföringshastigheter. Nästan alla moderna datorer använder SATA för intern lagring.

Molex

Molex kontakter används för att ansluta likström till olika enheter i en dator, som hårddiskar och optiska enheter. Molex var en av de första tillverkarna av dessa kontakter och deras namn har blivit synonymt med denna typ av anslutning, även om de tillverkas av många företag idag.

LAN

LAN kontakter används för att ansluta datorer till lokala nätverk. Det finns olika typer av LAN-kablar och adaptrar som möjliggör anslutning till nätverksutrustning som routrar, switchar och modem.

För mer information om olika adapters och för att hitta rätt produkt, besök vår kategorilista på huvudsidan. Om du har några frågor, tveka inte att kontakta kundtjänst för hjälp.